Disel Architects uit Amsterdam is gevraagd voor het ontwerp van Villa Fitzgerald, een vrijstaande woning in de wijk Sloten te Amsterdam. Het betreft een particuliere opdrachtgever. De woning wordt in de loop van 2017 opgeleverd. Aannemer is Van Hooijberg B.V. uit Hem (NH) doet de uitvoering.

Martijn Elzinga van het Amsterdamse Disel Architects vertelt. “In het verleden heb ik wel gewerkt met biobased materialen, maar eigenlijk alleen voor binnentoepassingen zoals meubels. Ik was op zoek naar een lokaal Nederlands biologisch product t.a.v. het ontwerp van een woning. Via Materia heb ik toen kennis gemaakt met Xyhlo biofinish.”

Het is behoorlijk spannend om iets te ontwerpen waarvan je voor die tijd niet zeker weet hoe het er uiteindelijk uit komt te zien. Ik had wel een proefstukje ontvangen van Xyhlo biofinish, maar dat is toch anders dan een hele woning.

We hebben voor dit project voor het eerst micro-geschaafd hout gebruikt. Deze afwerking heeft een geschaafd oppervlak, met een lichte opruwing voor de hechting. Ik ben zeer enthousiast over deze afwerking en ben benieuwd naar het eindresultaat.

Ik ben erg te spreken over de samenwerking en communicatie met de mensen van Xyhlo biofinish. Het is prettig dat zij meedenken met de toepassing om zo tot een mooi mogelijk eindresultaat te komen. Zo hebben we verschillende soorten proefstukken op aanvraag ontvangen voordat we het ontwerp definitief hebben opgeleverd. Echt prettig werken zo!

Naast het gebruik van gevelbekleding met biofinish is het bijzondere aan deze woning dat de geveldelen op maat zijn gemaakt met beide uiteinden afgekort op 60 graden. Erg ongebruikelijk en een geeft de woning een eigenzinnig karakter. Bekijk hier de artist impressions van de woning.