Biobased bouwen met Xyhlo

Biobased bouwen is een op de natuur gebaseerde manier van bouwen van bv. woningen of utiliteitsgebouwen met bouwmaterialen die gegroeid zijn. Deze bouwmaterialen zijn daarmee een onuitputtelijke bron van grondstoffen. Biobased bouwmaterialen zijn een milieuvriendelijk alternatief voor reguliere bouwmaterialen die worden gemaakt van eindige grondstoffen, bijvoorbeeld olie. Ooit is die voorraad op. Biobased bouwmaterialen kunnen worden gekweekt en verbouwd en bieden een duurzame en in principe eindeloze bron van grondstoffen.

Biobased bouwen is een belangrijk thema. Enerzijds omdat onze grondstoffen langzamerhand opraken, anderzijds omdat we zoeken naar een minder milieubelastende manier van bouwen. Wanneer we in de bouw gebruik maken van nagroeibare grondstoffen en deze niet sneller verbruiken dan ze groeien, dan worden we nooit met uitputting geconfronteerd. Dit is ook de gedachte achter de circulaire economie. Deze is gebaseerd op het principe dat we niet met uitputting geconfronteerd worden, omdat het materiaal oneindig her te gebruiken is.

Een van de belangrijkste biobased bouwmaterialen is hout. Hout is sterk, duurzaam en relatief makkelijk te verbouwen. Het heeft een warme uitstraling, is isolerend en eenvoudig te onderhouden. Echter zijn veel Europese houtsoorten van zichzelf minder duurzaam en moeten daarom worden beschermd tegen bijvoorbeeld klimatologische invloeden. De gebruikelijke methoden zijn helaas niet milieuvriendelijk vanwege het gebruik van toxische stoffen of een energie-intensief karakter. Toch willen we bij biobased bouwen hout verduurzamen op een biobased manier.

Hout kan op een biobased manier worden verduurzaamd met Xyhlo biofinish. Deze biologische bescherming wordt gecreëerd door eerst het hout te bewerken met een natuurlijke olie en daarna een biologische coating aan te brengen op basis van een onschadelijke en in de natuur voorkomende schimmel. Hierdoor kunnen onze inheemse, minder duurzame houtsoorten toch langdurig beschermd worden, zonder dat milieubelastende technologieën of stoffen voor nodig zijn.

Biobased bouwen met Xyhlo biofinish

Wilt u kennis maken met een uniek biobased bouwmateriaal? Lees dan meer over Xyhlo biofinish of vraag geheel vrijblijvend een proefstukje zachthout aan dat behandeld is met Xyhlo biofinish

Meer over Xyhlo biofinish     Proefstukje aanvragen