Geschiedenis Xyhlo biofinish

De eerste kennismaking met de biocoating begon reeds in 1996 in Hamburg met het exposeren van monster voor een EU project en de promotie van de Duitse onderzoeker dr. Michael Sailer. Het doel van het onderzoek was het op een milieuvriendelijke manier verlengen van de levensduur van hout door het te impregneren met natuurlijke oliën.

Olie stoot water af waardoor schimmels het hout niet of minder makkelijk kunnen aantasten. Binnen het onderzoek werden verschillende houten monsters buiten in de grond geplaats. Na een paar maanden kleurden sommige planken homogeen zwart door schimmelgroei.

Foto testveld bos

Testveld met planken

Het bleek dat de zwarte planken met een coating van de schimmel Aureobasidium pullulans, deze niet aantastte maar juist beschermde. Microscopisch onderzoek wees uit dat deze zwarte biocoating aan verschillende voorwaarden voldeed voor een milieuvriendelijke houtbescherming. Het ging op de volgende eigenschappen:

  • Het vormen van een UV-stabiele beschermende schimmel laag, die het hout niet aantast
  • Hechting door schimmelgroei in de houtcellen
  • Hechting door het vormen van hechtende polymeren
  • Drooghouden van het hout door waterafstotende effecten van de olie
  • Minder vocht en dus minder scheurvorming en verbeterde bescherming
  • Bescherming tegen aantastende micro-organismen en insecten
  • Zelfherstellend vermogen door de interactie tussen vloeibaar olie, hout en de schimmel.

Het onderzoek kreeg zo een verrassende wending. In plaats van het tegengaan van schimmelgroei, kon de groei van de schimmel Aureobasidium pullulans gebruikt worden om beschermende eigenschappen te creëren. Dit zou betekenen dat er een milieauvriendelijke bescherming van hout mogelijk is. Een bescherming volledig op basis van natuurlijke stoffen.

TNO Delft

De volgende stap bij het ontwikkelen van de beschermende biocoating gebeurde niet meer in Duitsland maar enkele jaren later in Nederland bij TNO. Hiervoor startte startte Michael Sailer in 2002 zijn Nederlandse loopbaan bij TNO in Delft. In de jaren hierna werd de biocoating door TNO samen met een aantal houtondernemingen verder ontwikkeld. In deze jaren werden verschillende problemen overwonnen. Het slecht hechten van de schimmellaag op het hout, bacteriële infecties, problemen met slakken en verkleuringen van de schimmelkweken waren vraagstukken die in die jaren voor de nodige hoofdbrekens zorgden.

De grootste uitdaging was echter het transformeren van het onder laboratorium condities gecreerde biologisch principe naar en bruikbare biofinish. Voor het verhogen van de schimmelproductie werd intensief samengewerkt met IMEnz, een privaat biotechnologie bedrijf dat onderzoek doet naar onder meer de ontwikkeling van bioraffinage.

In de loop der jaren zijn er meer (kennis)partners betrokken bij de ontwikkeling van Xyhlo biofinish.

Begin 2016 was Xyhlo biofinish gereed voor praktisch gebruik en werd het eerste Nederlandse project, Zorgcentrum Da Costa in Putten gestart. In samenwerking met Regge Hout uit Goor werd het hout voor de gevelbekleding geprepareerd en geleverd met Xyhlo biofinish. Oplevering hiervan was mei 2016.

Maak kennis met Xyhlo biofinish

Wilt u kennis maken met het duurzame Xyhlo biofinish? Vraag dan geheel vrijblijvend een proefstukje zachthout aan dat behandeld is met Xyhlo biofinish en overtuig uzelf van deze unieke natuurlijke houtbescherming.

Nu aanvragen!