Stenen gevelbekleding

Wanneer we spreken over gevelbekleding van steen, gaat het meestal over leisteen, vezelcement of beton. Leien gevelbekleding komt vrij veel voor. Het is verkrijgbaar in de natuurlijke variant waarbij het 100% natuursteen is of in kunstvorm waarbij het bestaat uit vezelcement. Leisteen is niet al te duur. Het materiaal is echter minder makkelijk te bewerken, waardoor de kosten van het plaatsten van de gevelbekleding vaak hoog oplopen.

Daarnaast is leien gevelbekleding gevoelig voor vorst en kan soms mosvorming mogelijk. Ten opzichte van natuursteen is betonnen gevelbekleding goedkoop, wat het aantrekkelijk maakt voor renovatieprojecten van woningen. Echter bij grote formaten kunnen de transportkosten snel oplopen. Ook komt beton op de meeste mensen lomp en kil over. Vezelcement is een materiaal dat voornamelijk bestaat uit gemalen zand i.c.m. vezels en minerale vulstoffen. Het wordt gebruikt voor woningbouw en recreatiebouw.

Niet milieuvriendelijk

Gevelbekleding van steen is weliswaar duurzaam, maar niet erg milieuvriendelijk of CO2 neutraal. Het maken en verwerken van stenen gevelbekleding kost veel energie. Bovendien worden er bij de productie van bijvoorbeeld beton en vezelbeton veel afval gecreëerd. Ook kent gevelbekleding van steen hogere onderhoudskosten dan andere soorten gevelbekleding. Na de technische levensduur van de stenen gevelbekleding kunnen deze eventueel worden gerecycled, hetgeen ook weer energie kost en afval veroorzaakt. Er is een natuurlijk alternatief!

Alternatief voor steen

Een milieuvriendelijk alternatief voor stenen gevelbekleding is houten gevelbekleding behandeld met Xyhlo biofinish, een duurzame en milieuvriendelijke biologische beschermlaag. Hiermee wordt hout verduurzaamd, zonder gebruik van milieubelastende technologieën of chemicaliën. Hout met Xyhlo biofinish is in staat zichzelf te herstellen bij beschadigingen, bijvoorbeeld door scheuren of barsten, maar ook bij beschadiging van buitenaf. Xyhlo biofinish bestaat uit 100% natuurlijke en lokale grondstoffen en na het verstrijken van de technische levensduur van het hout, kunnen deze samen met het hout volledig worden teruggebracht in de natuurlijke biologische kringloop.

Maak kennis met Xyhlo biofinish

Wilt u meer weten over een milieuvriendelijk alternatief voor stenen gevelbekleding? Lees dan meer over Xyhlo biofinish of vraag geheel vrijblijvend een proefstukje hout aan dat behandeld is met Xyhlo biofinish

Meer over Xyhlo biofinish     Proefstukje aanvragen