Metalen gevelbekleding

Er zijn verschillende metalen die toegepast worden als gevelbekleding. Meest voorkomende zijn aluminium gevelbekleding, cortenstalen gevelbekleding, koperen gevelbekleding, rvs gevelbekleding en zinken gevelbekleding. Afhankelijk van het metaal dat wordt gebruikt zijn er verschillende voor- en nadelen bij het gebruik. Ook bij de productie en verwerking van de verschillende soorten metalen gevelbekleding zijn de verschillen groot al kost het maken van metalen gevelbekleding altijd veel energie. Metalen gevelbekleding is erg smaakgevoelig omdat het geen natuurproduct betreft.

Aluminium gevelbekleding

Aluminium gevelbekleding zien we veel terug op kantoren en bedrijfspanden. Het is een sterke en onderhoudsvrije gevelbekleding, echter de productie is zeer energie-intensief, niet milieuvriendelijk en het recyclen van aluminium is moeilijk.

Cortenstaal gevelbekleding

Cortenstaal is ijzer waaraan een aantal andere metalen zijn toegevoegd zoals koper, nikkel en chroom. Door regen vormt zich een laagje roest op deze stalen gevelbekleding waardoor een typisch aanzicht ontstaat. Cortenstalen gevelbekleding gaat lang mee, maar is wel erg smaakgevoelig en recycling is lastig vanwege de legering van metalen.

Roestvrijstalen gevelbekleding

Roestvrijstalen is een combinatie van metalen en is verkrijgbaar in verschillende soorten afwerkingen. Roestvrijstalen gevelbekleding is er ook in verschillende vormen. Overigens kan roestvrijstalen gevelbekleding wel degelijk roesten. Dit kan gebeuren door bijvoorbeeld vuil en bij de bevestigingsmaterialen. Daarnaast is roestvrijstalen gevelbekleding kostbaar en verg het veel onderhoud, hetgeen doorgaans niet erg milieuvriendelijk is.

Koperen gevelbekleding

Koperen gevelbekleding wordt zelden gebruikt. Het is zeer kostbaar en smaakgevoelig. Daarentegen is koper onderhoudsvriendelijk en zeer duurzaam. Koper is een zwaar metaal, en dat is niet goed voor het milieu.

Zinken gevelbekleding

Zinken gevelbekleding wordt vooral gebruikt in de woningbouw. Deze gevelbekleding is makkelijk te monteren en onderhoudsvriendelijk. Zink is niet te combineren met alle materialen. Bijvoorbeeld met koper en vers beton. De zinken gevelbekleding wordt dan aangetast en zal corroderen. Daarnaast is zink een van de zware metalen, en die zijn niet goed voor het milieu.

Alternatief voor metaal

Een natuurlijk en milieuvriendelijk alternatief voor metalen gevelbekleding is houten gevelbekleding behandeld met Xyhlo biofinish, een duurzame en milieuvriendelijke biologische beschermlaag. Hiermee wordt hout verduurzaamd, zonder gebruik van milieubelastende technologieën of chemicaliën. Hout met Xyhlo biofinish is in staat zichzelf te herstellen bij beschadigingen, bijvoorbeeld door scheuren of barsten, maar ook bij beschadiging van buitenaf. Xyhlo biofinish bestaat uit 100% natuurlijke en lokale grondstoffen en na het verstrijken van de technische levensduur van het hout, kunnen deze samen met het hout volledig worden teruggebracht in de natuurlijke biologische kringloop.

Maak kennis met Xyhlo biofinish

Wilt u meer weten over een milieuvriendelijk alternatief voor metalen gevelbekleding? Lees dan meer over Xyhlo biofinish of vraag geheel vrijblijvend een proefstukje hout aan dat behandeld is met Xyhlo biofinish

Meer over Xyhlo biofinish     Proefstukje aanvragen