Composiet gevelbekleding

Composiet is een verzamelnaam voor materialen opgebouwd uit verschillende componenten. Enerzijds zijn dat vezels die structurele sterkte bieden en anderzijds een hars die de constructie bij elkaar houdt. Composiet gevelbekleding wordt veel gebruikt voor renovatieprojecten van woningen. Bij gevelbekleding wordt composiet gebruikt i.c.m. steen of met hout. Composiet gevelbekleding bestaande uit PVC en hout bestaat voor ongeveer voor 95% uit houtvezels en voor 5% uit kunsthars.

Composiet niet milieuvriendelijk

Composiet gevelbekleding is weliswaar duurzaam, maar niet milieuvriendelijk of CO2 neutraal. Bij de productie van composiet gevelbekleding worden harsen gebruikt o.b.v. aardolie en styreen. En worden versnellers toegepast om het uitharden te versnellen. Bovendien kost het maken van composiet gevelbekleding veel energie. Na de technische levensduur van de composiet gevelbekleding kunnen deze eventueel worden gerecycled, hetgeen ook weer energie kost en afval veroorzaakt. Worden ze niet gerecycled, dan wordt het doorgaans verbrand. Co-verwerking noemen de producenten dat.

Alternatief voor composiet

Een milieuvriendelijk alternatief voor composiet gevelbekleding is houten gevelbekleding behandeld met Xyhlo biofinish, een duurzame en milieuvriendelijke biologische beschermlaag. Hiermee wordt hout verduurzaamd, zonder gebruik van milieubelastende technologieën of chemicaliën. Hout met Xyhlo biofinish is in staat zichzelf te herstellen bij beschadigingen, bijvoorbeeld door scheuren of barsten, maar ook bij beschadiging van buitenaf. Xyhlo biofinish bestaat uit 100% natuurlijke en lokale grondstoffen en na het verstrijken van de technische levensduur van het hout, kunnen deze samen met het hout volledig worden teruggebracht in de natuurlijke biologische kringloop.

Maak kennis met Xyhlo biofinish

Wilt u meer weten over een milieuvriendelijk alternatief voor composiet gevelbekleding? Lees dan meer over Xyhlo biofinish of vraag geheel vrijblijvend een proefstukje hout aan dat behandeld is met Xyhlo biofinish

Meer over Xyhlo biofinish     Proefstukje aanvragen